عوامل نگرانى و پریشانى:
1- آینده تاریک و مبهم - احتمال از بین رفتن نعمت ها، بیمارى و درماندگى، و احتیاج - مى باشد.
راهکار: ایمان به خداوند متعال ، خدایى که همواره کفالت بندگان را بر عهده دارد. مىتواند این گونه نگرانیها را از میان برده و به او آرامش دهد که تو در برابر حوادث آینده درمانده نیستى، خدایى دارى توانا و قادر و مهربان.
2- گذشته تاریک زندگى ، نگرانى از گناهانى که انجام داده، کوتاهی و لغزشها یی داشته.
راهکار: توجه به اینکه خداوند، مهربان وتوبه پذیر است،به او آرامش می دهد و عذر تقصیر به پیشگاهش برده و از گذشته تاریک عذر خواهى می کند.
3- احساس پوچى زندگى و بىهدف بودن آن.
راهکار: ایمان داشتن به خدا، که در این صورت مسیر تکاملى زندگى را به عنوان یک هدف بزرگ می پذیرد.و از زندگى احساس پوچى نمىکند، و همچون افراد بىهدف ، سرگردان و مضطرب نیست.
4- براى رسیدن به یک هدف زحمت زیادى می کشد،اما کسى از زحما ت او قدردانى و تشکرنمی کند.
راهکار: توجه به اینکه کسى – خداوند - از تمام تلاشها و کوشش هایش آگاه است، و به همه آنها ارج مىنهد و براى همه پاداش مىدهد.
5- سوء ظنها و خیالات پوچ.
راهکار: ایمان به خدا و لطف بىپایانش وتوجه به دستور خدا برحسن ظن، که وظیفه هر فرد با ایمانى را مشخص کرده و این حالت رنج آور را از بین مىبرد و اطمینان جاى آن را مىگیرد.
6- دنیا پرستى و دل باختگى در برابر زرق و برق زندگى مادى و عدم دستیابى به خواسته های مادی
راهکار: ایمان به خدا و توجه به آزادگى مؤمن و عدم اسارت در چنگاال زرق و برق زندگى ، واینکه دنیا به کسی وفا نکرده .
7- ترس و وحشت از مرگ است که همیشه روح انسانها را آزار مى دهد.
راهکار: فرد در سایه ایمان به خدا مرگ را دریچهاى به یک زندگى وسیعتر و والاتر می داند ، و گذشتن از گذرگاه مرگ را همچون عبور از دالان زندان و رسیدن به یک فضاى آزاد دانسته و مرگ دوست داشتنى و خواستنى خواهد شد.
همه این عوامل در برابر ایما ن به خدا ذوب و بىرنگ و نابود مىگردد وخداونددر قرآن با یک جمله کوتاه و پر مغز، مطمئنترین و نزدیکترین راه را نشا ن داده و مىگوید:" بدانید که یاد خدا آرامبخش دلها است" (أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ) ؛وهر دلی که در آن آرامش قرار گیرد دیگر جای اضطراب و پریشانی نیست. منبع،تفسیرنمونه ج10